16
KALEIDOSKOP
ČÍSLO 3 – BŘEZEN 2023
VAŘÍME S...
FOTOSOUTĚŽ
Tomášem Muhou
Vážení čtenáři, v minulém čísle jsme se vás ptali:
Poznáte z naší fotografie zaniklou osadu,
která stávala na území dnešní Prahy 2?
Správná odpověď:
Dům se zbytky zdiva křížovnického kláštera stál
v osadě Zderaz, na dnešní adrese Na Zbořenci 275/10.
Výherkyně Martina Šťastná má u nás v redakci dárek.
šéfkuchařem Bistra Hezky Česky, Anglická 21, Praha 2
Pokud se vaše představa ideálního dne spojuje s pořádnou snídaní,
máme pro vás tip. Rodinné Bistro Hezky Česky najdete jen pár kroků
od náměstí Míru a funguje už od osmé hodiny ranní. Můžete se tu denně dobře nasnídat,
naobědvat i navečeřet, z nabídky zdejších dobrot si vybere každý. Oblíbené jsou zdejší
snídaňové víkendy pro rodiny, na své si přijdou i malé děti, pro psy jsou tu nachystány pelíšky.
V létě můžete posedět na zahrádce, ale přátelskou pohostinnost si tu užijete po celý rok.
Z
a konceptem Bistra Hezky Česky
stojí silný tým kamarádů a kolegů
– Vlado, Tomáš a Aneta. Chtěli vytvořit
podnik, kam by se hosté rádi vraceli
za rodinnou atmosférou a poctivou,
na nic si nehrající domácí kuchyní. A to
se podařilo: bistro na tomto principu
funguje už pátým rokem. Jídelní lístek
se přizpůsobuje nejen české, ale obecně evropské chuti. Najdete tu třeba
jednoduché a výtečné italské rizoto
nebo kulajdu s čerstvými houbami
a ztraceným vejcem, na kterou opravdu nezapomenete. Ostatně šéfkuchař
Tomáš Muha má polévky ze všeho nejradši. Kuchařství má v genech, protože
u nich doma se vařilo denně. Babička
mu od dětství vštěpovala, že dobrá
polévka je základ kuchařského řemesla. „Kuchařina není jaderná fyzika, žádná velká věda. Základem je pohostinnost a poctivost. Jídlo pro hosta
připravuji se stejnou láskou, s jakou
bych vařil pro svou rodinu,“ usmívá se
Tomáš. V bistru ho můžete vidět v otevřené kuchyni, a pokud mu skleněným
průhledem zamáváte, bude vědět, že
vám chutnalo. Zkuste si podle jeho návodu připravit zdejší oblíbenou snídaňovou specialitu. Vyžaduje sice trochu
trpělivosti, ale výsledek stojí za to:
T
entokrát vás chceme upozornit na trochu netypický dům
s historizující fasádou, jehož styl je velmi obtížně zařaditelný, i když na něm můžeme najít určité secesní a novorenesanční prvky. Architekt tehdy žil přibližně deset let se svou rodinou jen pár kroků odtud ve stejné ulici, kde také oficiálně
sídlila jeho stavební firma. Stejný stavitel upravoval několik
dodnes stojících významných budov, mj. baziliku sv. Petra
a Pavla na Vyšehradě, v jejíž blízkosti je také pohřbený. Výstavbu domu z naší fotografie také v období kratším než jeden rok
sám realizoval, ale ještě předtím pravděpodobně požádal známějšího architekta, autora návrhů celé řady pražských fasád
(např. v Nuslích, na Vyšehradě či v Pařížské ulici), o dotažení
plánů průčelí. Budovu si tu v prvním desetiletí 20. století nechala vybudovat jedna významná místní firma z oblasti finančnictví. Po druhé světové válce se účel budovy podstatně
změnil – již se zde nepodporovalo obchodování, ale v prvním
patře se začali setkávat věřící a část prostor byla upravena pro
ukládání ostatků zemřelých lidí.
Jan Gross, foto: Jaroslav Kocourek
Vejce Benedikt s avokádem Hezky Česky
Na 2 porce budete potřebovat:
I 1 zralé avokádo I 2 plátky celozrnného chleba I 100 g oblíbeného salátu
I sezam na posypání I 200 ml octa I 4 čerstvá vejce I 125 g másla
I 2 žloutky I 1 lžíce bílého vinného octa I sůl I pepř I šťáva z 1 citronu
Postup přípravy:
■ Holandská omáčka: Na dno hrnce nalejte cca 3 cm vody a do hrnce
vložte misku, která se zachytí na jeho okrajích, ale dnem se nedotýká vody.
Vodu přiveďte k varu a nechte jemně probublávat. Rozpusťte 125 g másla
a dejte stranou. Do misky ve vodní lázni dejte 2 žloutky, lžíci vinného octa
a šlehejte ruční metličkou od kraje ke středu. Jakmile omáčka zhoustne
do konzistence pudinku, odstavte ji z ohně a po částech zašlehejte
rozpuštěné máslo. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
TIP
■ Ztracená vejce: Do většího rendlíku nalejte asi 2 l vody a 200 ml
REDAKCE:
octa, osolte a přiveďte pod bod varu. Lžící vodu roztočte a vyNešetřete na chlebu,
tvořte vodní vír. Do něj opatrně vyklepněte vejce (můžete použít
zkuste poctivý kváskový
z dobré pekárny. Vejce
malou naběračku). Vařte asi 1,5 – 2 minuty. Takto připravte každé
dozdobte řeřichou.
vejce zvlášť.
■ Finále: Plátky chleba opečte na sucho, obložte salátem a po stranách plátky avokáda. Doprostřed opatrně položte 2 ztracená vejce.
Posypte sezamem a zalejte poctivou porcí omáčky.
gigant
část
pokrytectví první
tajenky
anglický
šlechtický
titul
staré
vztažné
zájmeno
městečko
u Prahy
nájemný
vůz
španělský
neurčitý
člen
zvratné
zájmeno
druhá část
tajenky
radiolokátory
?
Ve které ulici dům
z naší fotografie stojí?
Odpovědi posílejte na adresu redakce Novin Prahy 2,
nám. Míru 20, 120 39 Praha 2 nebo e-mailem na:
tajenka@praha2.cz, nejpozději do 22. března.
skála
část oděvu
sbohem
glycerid
skutečnost
přenos dat
telefonem
tenisový
dvorec
dutá míra
ráže
velikán
umělecký
tanec
chemická
značka
křemíku
Heyerdahlův
vor
úrodná část
Moravy
listnáče
pyré
plaz
písemnosti
k likvidaci
průmyslová
plodina
číslovka
Těžké sudoku
Lehké sudoku
silné provazy
poleva
hrnců
ukazovací
zájmeno
fanfáry
vůz za parní
lokomotivou
pcháč
letopisy
Stáhněte si aplikaci
Novin Prahy 2
do svého chytrého
telefonu, je zde
i archiv výtisků.
KŘÍŽOVKA
Správně vyluštěná tajenka odhalí jméno slavného barokního umělce a také velkého bohéma, který se narodil před 355 lety. V Praze 2 na nároží domu v ulici Na Slupi je jeho pamětní deska v podobě kamenné busty.
Řešení posílejte na adresu ÚMČ Praha 2, redakce Novin, nám. Míru, 120 39 Praha 2, nebo e-mailem na: tajenka@praha2.cz, a to nejpozději do 22. března. Správné znění tajenky z minulého čísla: Ondřej Vetchý.
Výherkyně Miroslava Žilková má u nás v redakci dárek.
Noviny Prahy 2. Periodický tisk městské části Praha 2. Vydává Úřad MČ Praha 2 se sídlem nám. Míru 20, 120 39 Praha 2, IČO: 000 634 61, pod ev. č. MK ČR E 12 404. Místo vydávání: Úřad MČ Praha 2, 120 39, Praha 2, nám. Míru 20.
Vychází 12x ročně. Ročník 25, číslo 3, den vydání 6. 3. 2023. Uzávěrka příštího čísla: 22. 3. 2023, expedice 3. 4. 2023. Předseda redakční rady Tomáš Halva, Redakce: Martina Bidlová, Martina Klapalová.
Kontakt na redakci: 236 044 106, 236 044 182, 236 044 119, e-mail: redakce@praha2.cz. • Za věcnou správnost příspěvků odpovídají autoři. Autorem nesignovaných textů je redakce. Přetisk povolen s vědomím redakce.
Měsíčník slouží k informování občanů Prahy 2, není periodikem žádného politického subjektu. Redakce není povinná zveřejnit nevyžádané příspěvky. • Grafické zpracování: Sevenart, s. r. o. • Tisk: Czech Print Center, a. s. • Distribuce: Česká pošta, s. p. • Náklad: 30 000 výtisků.