16
KALEIDOSKOP
ČÍSLO 2 – ÚNOR 2023
VAŘÍME S...
FOTOSOUTĚŽ
šéfkuchařem restaurace Lokál Korunní, Korunní 39, Praha 2
Vážení čtenáři, v minulém čísle jsme se vás ptali: Který světec
je zachycen na vyfotografované mozaice a na kterém kostele? Správná odpověď: Jde o sv. Cyrila (Konstantina) a mozaika zdobí vstupní část baziliky sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.
Výherce Jiří Gregor má u nás v redakci dárek.
Lukášem Heřmanem
Na tomto místě se budete setkávat s novou rubrikou Vaříme s…,
kde pro vás budeme pravidelně zpovídat kuchaře místních restaurací.
Jako první jsme navštívili vinohradský Lokál Korunní, restauraci s příběhem
a bohatou minulostí.
V
aří zde českou klasiku, výhradně
z původních produktů, a zakládají
si na pečlivě ošetřeném pivu. Tradiční
českou kuchyni chtějí uchovat pro další
generace, včetně řemeslných postupů.
Záměrem současného provozovatele je
navázat na původní účel hospody jako
místa, kde se lidé nejen dobře najedí,
ale hlavně se rádi setkávají. A to se vinohradskému Lokálu daří, když sem redakce zavítala, bylo tu velmi živo a téměř plno. S šéfkuchařem Lukášem
Heřmanem jsme si nad talířem výtečné
svíčkové chvíli povídali o vaření: „Umění
je ctít původní podstatu receptu, poctivé řemeslo. Zeleninu správně nakrájet,
dlouho restovat, omáčku pasírovat, ne
mixovat,“ vysvětluje profesionál se čtrnáctiletou praxí. Rád vyjde mezi lidi
„na plac“, aby se poptal, jestli jim chutnalo, a největší radostí je pro něj spokojený host. Prozradil nám recept
na chloubu Lokálu, tradiční českou
dršťkovou polévku, kterou v restauracích už najdete na jídelním lístku jen
výjimečně. Tady je:
Dršťková polévka z Lokálu Korunní
Na 4–5 porcí polévky budete potřebovat:
I
I
I
I
600 g drštěk I 400 g cibule (2–3 kusy) I 2–3 stroužky česneku I 1 lžíci soli
1 červenou feferonku I 1 čaj. lžičku celého kmínu I 1 pol. lžíci sušené majoránky
1 vrchovatou pol. lžíci mleté maďarské sladké papriky I pepř podle chuti
asi 3 lžíce sádla I 1 lžíci hladké mouky I 1,5 l hovězího vývaru
TIP
REDAKCE:
Vyzkoušejte výbornou
bezmasou variantu z hlívy ústřičné a ke koření
přidejte tymián
a petržel.
T
entokrát jsme se za fotografováním vypravili na místo, kde
dávno před založením Nového Města vyrostla na skále
osada, jejíž součástí se staly dvě církevní stavby a jedno opevněné panské sídlo. Naše fotografie zachycuje fragmenty staršího zachovaného zdiva v nenápadném dvoupatrovém činžovním domě z 19. století, obráceném do ulice bosovaným
nárožím a do dvorku pavlačemi. Nachází se tu i další připomínky středověkého původu stavby, například v 50. letech 20.
století odkrytý portál či arkády. Významný církevní areál tu při
okraji tehdejší Prahy vyrostl již ve 12. století, ale za husitských
válek zanikl. Jeho pozůstatky, do nichž náleží dům z naší hádanky, jsou od roku 1958 památkově chráněné. Kolem stojí
několik dalších budov podobné historie, tedy s fragmenty zdiva z období vlády Přemyslovců. Tyto stavby byly několikrát
upravovány, až se z nich staly několikapatrové (ale jinak nepříliš vysoké) činžovní domy. Budovy vytvořily specifickou čtvrť
s úzkými ulicemi, kde jako by se zastavil čas v době, kdy tudy
spěchali za zábavou například spisovatelé Jaroslav Hašek,
Zdeněk Matěj Kuděj a výtvarník Josef Lada se svými přáteli.
Jan Gross, foto: Jaroslav Kocourek
Postup přípravy:
Syrové dršťky minimálně dvakrát
spařte horkou vodou a uvařte do měkka (trvá to cca 30 minut). Uvařené dršťky vyjměte a nechte vychladnout.
Připravte si zásmažku: na lžíci sádla
osmažte lžíci mouky do zlatožluté
barvy a nechte vychladnout.
Na zbylém sádle opečte nahrubo
nakrájenou cibuli do tmavě hnědé
barvy. Přidejte kmín, nasekaný česnek, feferonku a mletou papriku. Základ lehce osmahněte a zalijte vývarem (pro intenzivnější chuť můžete
část hovězího vývaru nahradit vývarem z drštěk). Přidejte na nudličky nakrájené dršťky, pepř a polovinu soli.
Asi 30 minut povařte, aby dršťky pustily chuť.
V polévce rozpusťte vychladlou
zásmažku a opět alespoň 20 minut
provařte. Nakonec přidejte majoránku
a podle chuti dosolte a dopepřete.
O historii Lokálu Korunní se dočtete na str. 13.
?
Jak se jmenovala dnes již neexistující
osada, na jejímž místě dům stojí?
Odpovědi posílejte na adresu redakce Novin Prahy 2,
nám. Míru 20, 120 39 Praha 2 nebo e-mailem na:
tajenka@praha2.cz, nejpozději do 22. února.
Těžké sudoku
Lehké sudoku
Stáhněte si aplikaci
Novin Prahy 2
do svého chytrého
telefonu, je zde
i archiv výtisků.
KŘÍŽOVKA
Minulý měsíc jsme si připomněli 100 let od úmrtí prvního československého ministra financí Aloise Rašína. Byl zastřelen před domem v Žitné ulici, kde bydlel.
Tajenka skrývá jméno oblíbeného herce, který ho ztvárnil ve filmu Rašín. Řešení posílejte na adresu ÚMČ Praha 2, redakce Novin, nám. Míru 20, 120 39 Praha 2,
nebo e-mailem na: tajenka@praha2.cz, nejpozději do 22. února. Správné znění tajenky z minulého čísla: U kalicha. Výherkyně Jana Brabcová má u nás v redakci dárek.
Noviny Prahy 2. Periodický tisk městské části Praha 2. Vydává Úřad MČ Praha 2 se sídlem nám. Míru 20, 120 39 Praha 2, IČO: 000 634 61, pod ev. č. MK ČR E 12 404. Místo vydávání: Úřad MČ Praha 2, 120 39, Praha 2, nám. Míru 20.
Vychází 12x ročně. Ročník 25, číslo 2, den vydání 6. 2. 2023. Uzávěrka příštího čísla: 22. 2. 2023, expedice 6. 3. 2023. Předseda redakční rady Tomáš Halva, Redakce: Martina Bidlová, Martina Klapalová
Kontakt na redakci: 236 044 106, 236 044 182, 236 044 119, e-mail: redakce@praha2.cz. • Za věcnou správnost příspěvků odpovídají autoři. Autorem nesignovaných textů je redakce Přetisk povolen s vědomím redakce. Měsíčník slouží k informování občanů Prahy 2, není periodikem žádného politického subjektu. Redakce není povinná zveřejnit nevyžádané příspěvky. • Grafické zpracování: Sevenart, s. r. o. • Tisk: Czech Print Center, a. s. • Distribuce: Česká pošta, s. p. • Náklad: 30 000 výtisků.