KALEIDOSKOP
ČÍSLO 9 – ZÁŘÍ 2023
VAŘÍME S...
FOTOSOUTĚŽ
Martinem Makovičkou,
Vážení čtenáři,
v minulém čísle jsme se vás ptali: Na jakém domě je zobrazený výjev? Správná odpověď: Administrativně obchodní
komplex Churchill stojí v Italské ulici, na severním okraji
Prahy 2. Výherce Jiří Gregor má u nás v redakci dárek.
šéfkuchařem a majitelem restaurace Vallmo, Plavecká 4, Praha 2
Pokud si chcete dopřát příjemnou chvíli s dobrým jídlem v prostředí, kde se budou o vás rádi
starat, Vallmo je určitě správná volba. Že tenhle podnik nedaleko Rašínova nábřeží neznáte?
V zimě oslaví čtyři roky existence, ale mezi příznivci moderní gastronomie není žádnou neznámou. Vallmo znamená švédsky mák. Makovice najdete v designových prvcích podniku a také ve
jménu šéfkuchaře Martina Makovičky. O tom, že své řemeslo dělá opravdu na špičkové úrovni,
svědčí nejen jeho letošní zařazení mezi TOP 10 šéfkuchařů v Česku podle časopisu Forbes, ale
také první český Křišťálový špendlík – cena za nejlepší hodnocení restaurace od uživatelů map
Google, a to už je co říct! Najděte si příležitost a zajděte sem na degustační menu sestavené
z opečovaných sezonních surovin a zapijte ho dobrým vínem. Užijí si tu i vegani.
RAJČATA S VEGANSKOU MAJONÉZOU
PODLE VALLMO
Na dvě porce budete potřebovat:
jednou více času na hry. Do Evropy přišlo pouštění draků
z Asie: pravděpodobně již před 6000 lety se touto činností
zabývali čínští mniši, později také Indové a obyvatelé
Indonésie a některých tichomořských ostrovů. To byly
většinou důvody náboženské. V Asii se draci vznášeli
v povětří například na oslavu zdařilé sklizně, jindy snad
měli za úkol odvrátit bouřku či zahnat nepřítele. Na našem
kontinentu pomáhaly objekty držené větrem nad zemí armádním zvědům, meteorologům či průkopníkům různých
oblastí fyziky.
Text: Jan Gross, foto: Jaroslav Kocourek
TIP
REDAKCE:
namísto šalotky použijte červenou cibuli, lískové
oříšky zaměňte za uzené
mandle nebo kešu
(nepražte)
I 200 g kvalitních na slunci dozrálých rajčat
(lépe více odrůd ve více barvách)
I 100 ml nálevu z cizrny (konzervy)
I 1 lžíce dijonské hořčice
I 300 ml slunečnicového oleje
I šťáva z půlky citronu I hrst lískových oříšků
I 2 šalotky I hrst čerstvé bazalky I sůl
I nahrubo drcený pepř
Postup přípravy:
Rajčata nechte dojít pokojové teploty, aby se plně rozvinula jejich chuť. Cherry překrojte napůl, větší na čtvrtky. Oříšky opražte
nasucho na pánvi nebo v troubě. Šalotku nakrájejte najemno a na mírném plameni urestujte do červenohněda. Připravte si
majonézu: ve vysoké nádobě tyčovým mixérem lehce promixujte citronovou šťávu, sůl, hořčici a cizrnový nálev. Za stálého
mixování pomalu, pramínkem, přilévejte olej až do konzistence majonézy. Nakonec suroviny zkompletujte: do misky dejte rajčata, zamíchejte s konfitovanou šalotkou, osolte a opepřete. Ozdobte majonézou, praženými oříšky a lístky bazalky.
1
mořská
vydra
4
9
klukovská
zbraň
5
zvětšovací
sklo
3
5
7
9
4
3
8
9
3
5
4
7
8
5
2
7
5
9
3
2
8
6
1
1
9
4
2
7
6
5
8
3
8
3
6
1
9
5
4
7
2
2
7
5
8
4
3
9
6
1
5
2
1
7
6
4
3
9
8
6
4
3
9
8
1
2
5
7
9
8
7
5
3
2
1
4
6
Stáhněte si aplikaci
Novin Prahy 2
do svého chytrého
telefonu, je zde
i archiv výtisků.
4
5
4
3
2
9
8
1
2
9
8
1
7
6
5
9
8
7
6
5
4
3
2
9
8
7
6
5
4
2
1
3
6
2
1
8
9
3
5
7
4
5
4
3
2
1
7
8
9
6
8
5
9
3
4
6
1
2
7
2
1
6
5
7
9
3
4
8
3
7
4
1
2
nepodepsaný dopis
3
Těžké sudoku
1
ženské
jméno
7
Lehké sudoku
3
poctivé
6
4
vějička
5
1
6
solmizační
slabika
9
8
8
7
talisman
modř
2
7
3
půda
2
4
9
odporovací
spojka
6
1
1
Golemova
kulička
9
5
2
přítmí
8
9
7
Evropan
záběr
kamery
vysoušeč
vlasů
4
6
6
horda
6
9
egyptský
bůh Slunce
elementární
částice
doušek
3
8
1
belgická
metropole
měsíc
v roce
sloupek
u cesty
8
1
8
násilné
odvlečení
stará
solmizační
slabika
2
6
365 dní
sloní zub
2
3
2
elektronky
1
4
sekce
7
6
vermuty
1
obtížný
hmyz
5
kladné
znaménko
tajenka
9
předložka
7
zármutek
7
omezení
příjmu
potravy
Odpovědi posílejte na adresu redakce Novin Prahy 2, nám. Míru 20,
120 39 nebo e-mailem na: tajenka@praha2.cz, nejpozději do 19. září.
8
zpětné
získání
zboží
Jak se nazývá park na fotografii?
2
si možná vzpomenou, že v prostoru restaurace bývalo v devadesátých letech
legendární francouzské Bistrot de Marlene. Majitelka a šéfkuchařka v jedné
osobě chodila mezi hosty v rondonu,
předkládala jim své výborné jihofrancouzské speciality a dolévala sklenky
vína… Mimochodem, ve Vallmo si také
velmi zakládají nejen na poctivém jídle,
ale také na tom, aby bylo lidem u nich
příjemně. Rádi navazují osobní vztahy
se zákazníky, své stálé hosty tu oslovují
jménem, pamatují si, co jim chutná,
u kterého stolu rádi sedávají. „Považuji
za důležité vtáhnout zákazníky do
děje restaurace. Dávat lidem patřičnou
péči neznamená klečet před nimi na
kolenou. Snažíme se, aby se tu lidé
cítili opravdu dobře, zejména v dnešní
době je to velmi zásadní. Stálá klientela
je pro nás ten největší úspěch,“ říká
šéfkuchař Martin Makovička.
mab
3
allmo je moderní evropská kuchyně, zaměřená na ty nejlepší české
suroviny. To se dočtete i na jejich webu,
ale teprve, když přijdete, pochopíte,
že to není klišé. Čerstvé ryby z nejlepších českých sádek, maso i zelenina od
nejlepších farmářů. Se surovinami si tu
hrají, ryby a maso ještě před úpravou
tradičním způsobem staří. Maso je
potom pevnější a jeho chuť se rozvine intenzivněji. Zelenina je ve Vallmo
oblíbená surovina a ochutnáte tu i její
méně frekventované druhy: kadeřávek, mangold, rebarboru. Ze zdejšího
veganského menu se sbíhají sliny
i zarytým vyznavačům steaků. Je libo
smažená rajčátka, uzenou rebarboru
nebo kedlubnovou raviolu? Pamětníci
aše dnešní fotohádanka se týká jednoho z nejstarších
pražských veřejných parků, kde byla zeleň již od
17. století. Toto území, darované velkoryse soukromým
majitelem Pražanům pro chvíle odpočinku, zaujímalo již
v 1. čtvrtině 19. století podstatný díl naší dnešní městské
části. Ale v současnosti, po více než dvou stoletích existence, ze zástavby vystupují jen pozůstatky někdejších
rozsáhlých sadů.
Blížící se podzimní dny s větrným počasím jsou dobrou
záminkou pro připomínku faktu, že právě na toto místo
pospíchali pražští kluci pouštět papírové draky. Podmínky
tu měli takřka ideální, protože tolik vzrostlých dřevin jako
dnes tu tehdy nerostlo. Tak na to vzpomínali pamětníci,
kteří prožili dětství v 19. století. Pouštění draků u nás má
původ na venkově, kde po sklizni úrody měly děti na-
5
V
N
9
16
3
8
6
5
9
Správně vyluštěná křížovka odhalí název dávné osady, která byla založena před 1030 lety. Dnes po zaniklé osadě zůstalo už jen pojmenování jedné z ulic Nového Města. Řešení posílejte na adresu ÚMČ Praha 2,
redakce Novin, nám. Míru 20, 120 39 nebo e-mailem na: tajenka@praha2.cz, nejpozději do 19. září. Správné znění tajenky z minulého čísla: Ivan Bičík. Výherkyně Olga Celerová má u nás v redakci dárek.
Noviny Prahy 2. Periodický tisk městské části Praha 2. Vydává úřad MČ Praha 2 se sídlem nám. Míru 20, 120 39 Praha 2, IČO: 000634 61, pod ev. Č. MK ČR E 12 404. Místo vydávání: Úřad MČ Praha 2, 120 39, Praha 2, nám. Míru 20.
Vychází 12x ročně. Ročník 25, číslo vydání 9, den vydání 4. 9. 2023. Uzávěrka příštího čísla 20. 9., expedice 2.10. Předseda redakční rady Tomáš Halva, redakce: Martina Bidlová, Martina Klapalová.
Kontakt na redakci: 236 044 106, 236 044 182, e-mail: redakce@praha2.cz. • Za věcnou správnost textů odpovídají autoři. Autorem nesignovaných textů je redakce. Přetisk povolen s vědomím redakce. Měsíčník slouží k informování občanů
Prahy 2, není periodikem žádného politického subjektu. Redakce není povinna zveřejnit nevyžádané příspěvky. Grafické zpracování: WPremium event., s. r. o. Tisk: Czech Print Center, a. s. Distribuce: Česká pošta, s. p. Náklad: 30 000 výtisků.